In octombrie 1972, Raicio Marinov, un fel de Dorel bulgar avant la lettre, în timp ce săpa un şanţ cu excavatorul din dotare undeva lângă Varna, a descoperit cele mai vechi obiecte de aur din lume. Astea din poză. Nu există podoabă de aur făcută de mâna omului care să fie anterioară acestor bijuterii regale.
E vorba de o întreagă necropolă neolitică cu aproape 300 de morminte, din mileniul V î.H., încă necercetată integral până azi. Artefactele găsite sunt remarcabile, ca număr şi calitate, în special cele metalice, fiind cu cel puţin o mie de ani mai vechi decât “gânditorul” şi perechea sa găsite în apropiere, în Dobrogea românească.
Pe vremea aia Balcanii – şi zona Dobrogea–Varna cu deosebire – par să fi fost în topul european al civilizaţiei materiale, ca loc unde au fost domesticite cuprul, bronzul şi aurul de către primii europeni. Spre deosebire de ce se întâmplă azi, adică.
Cum ar veni, în neolitic vârful tehnologiei mondiale – Silicon Valley – se afla la Marea Neagră, în zona Varna-Dobrogea. Desigur, populaţiile de atunci, probabil venite din Anatolia, nu au nici o legătură cu cele de astăzi, fiind comple şterse din istorie de valurile de migraţie de după aceea.
Ca şi românii, bulgarii sunt şi ei îngrămădiţi când e să-şi pună în valoare acest tezaur, din care muzeistica occidentală ar face show. Dacă n-ar fi câteva expoziţii itinerante pe bani UE, obiectele ar zăcea liniştite în muzeul din Varna, altfel o clădire impresionant de mare şi elegantă, netulburate de poporul patriot, care se bucură să le ştie acolo fără să vrea să le şi vadă.
Totul se află la nici 30km de all inclusiv-ul dv din Albena.
Avand in vedere ca din punct de vedere se poate face o trasabilitate directa cu ce s-a gasit in Pestera cu Oase si Pestera Muierii, se poate spune ca exista o continuitate.
Din ce punct de vedere?
Pestera cu Oase inseamna vechime de 35.000 ani.
Culturile neolitice de la Marea Neagra inseamna vechime de 7-5000 ani.
Nu te tulbura diferenta?
Crezi ca 30.000 ani se pot umple cu speculatii?
la cât de mult „haor:” este acolo, cred ca vorbim de primul cocalar descoperit in Balcani 🙂
Chiar anul trecut am fost la Varna, la Nisipurile de Aur si imi pare rau ca nu am avut cunostinta despre aceste descoperiri. Data viitoare, cu siguranta ma voi duce sa le vad.
Referitor la afirmatia ca bulgarii nu le acorda o mare importanta, acestora in particular si istoriei antice de pe meleagurile lor, in general, nu sunt deloc de acord. Faptul ca le expun „intr-o clădire impresionant de mare şi elegantă”, spune multe.
Da, nici ei nu stau prea bine, nici cu banii, nici cu recunoasterea rudelor bogate din occident. Dar asta e o alta poveste.
Ganditi-va totusi ca acesti oameni preistorici, nici macar nu erau stramosii lor. Si totusi, bulgarii au excavat pana acum peste 150 de gorgane dintr-un total de 1500 si au descoperit o multime de comori tracice, culminand cu mormantul lui Dromichete si „valea regilor traci”. Gorganele sunt movile, chiar dealuri mai mari de pamant, facute de mana omului si folosite ca morminte (tumuli) ale conducatorilor traci. Din cate stiu eu, noi avem peste 5000 de astfel de tumuli. Da, as vrea sa gasim si noi o „vale a regilor traci” in Romania. Sunt convins ca sub miile de gorgane de la noi, se afla tone de aur si de comori inestimabile. Dar cine sa le aduca la suprafata ?!! E mult mai usor sa facem „misto” si paralelisme intre aurul stramosilor nostri si „haorul” cocalarilor din zilele noastre.
Si mai e ceva. Toata stima si recunostinta pentru acel „Dorel bulgar”, care nu a furat aurul si nu la depozitat sub pat, ci la predat autoritatilor. Nu acelasi lucru se poate spune despre vajnicii nostri „neo daci”, care cauta de zeci de ani cu detectoare de metal si jefuiesc aurul stramosesc si care au umplut Europa cu bratari si monede dacice.
am vazut muzeul, impresionant, cine se incumeta poate incerca si la evksinovgrad, resedinta lor de vara, dar acolo era numai cu programare iar ghidajul – exclusiv in bulgara