Spre Belgrad, din aer; Dunarea la Cazane

Daca zburati la Belgrad cu Air Serbia sau Tarom, nu uitati sa luati loc la fereastra pe partea de la nord, e unul din cele mai frumoase culoare de zbor. Plus, sunt avioane cu elice si zboara mai jos decat celelalte, doar sa aveti zi senina. De asta data de sus un traseu facut inainte de atatea ori cu masina pe drumul serpuit de pe malul sarbesc (dreapta).

Se vad pe traseu: barajul Portile de fier si jumate de Kladovo; Dunarea la cazane cu parcul national Djerdap pe malul sarbesc; zona Golubac, cu spectaculoasa cetate Stari Golubac, prin arcadele careia trece soseaua, si eolienele pe malul romanesc; si Belgradul cu podurile si Kalemegdan in zare; raul Sava si zona de agrement Ada Ciganlija.

Fortareata Kalemegdan se vede bine la varsarea Savei in Dunare, un loc aparat eroic de Janos/ Iancu Hunyadi, de care aminteste un memorial in cetate. Inainte de asta este insula Ada Ciganlija cu clubul de golf si lacul Sava, de-a lungul raului omonim.
In stanga Savei se vede in poze orasul nou (Novi Beograd) cu arhitectura lui sinistra, titoista , usor inveselita de arenele si centrele comerciale mai noi. In dreapta Savei e orasul vechi, iar peste apa podurile Belgradului, inclusiv Gazela (cel rosu), bombardat si apoi refacut de NATO. Sincer, dupa mine mai bine bombardau blocurile alea landmark – dupa ce dadeau un avertisment sa iasa lumea din ele – ca sa scape orasul de o pacoste urbanistica, iar apoi pe bani rapizi faceau ceva mai uman in loc, cred ca belgradenii ar fi fost multumiti.

Lasă un răspuns

*