(foto: grof Bercsényi Miklós, bucurestean devotat)
Cat de roman a fost Matei Corvin? Sau Hunyadi Mátyás, sau Matthias Corvinus, sau Matija Korvin, ca a fost si regele croatilor.
Ori tat-su Hunyadi Janos (aka Iancu), eroul de la Belgrad si printre ultimii cruciati ai Europei? Iata teme interesante de discutat provocate de bombalaul nationalist Bogdan Diaconu, care face declaratii de un ridicol candid, analfabet. Este istoricismul romantic gen Iorga o referinta buna, mai ales pentru enervat ungurii cand punem citate pe statuile lor din Cluj? Le pasa pana la urma nobililor din sec XV de originea etnica, atata vreme cat rangul si religia erau cele care trebuie?
Si ce ne facem cu vechile nume romanesti precum Korvin si Kovacs. Ca doar in centrul vechi din Bucuresti exista strada Covaci si se stie ca Bucurestiul n-a fost sub stapanire maghiara, nu? Deci ce dovada mai buna ca e nume romanesc, a fost inventat aici langa Lipscani, pentru unii cu ego nationalist mare dar minte putina?
Opa, sau au fost ceva unguri prezenti in istoria Bucurestiului, asa, pe la intemeiere? Cata lume stie ca numele cartierului Berceni vine de la Bercsenyi Miklos, un condotier care s-a refugiat aici cu husarii lui dupa reprimarea rebeliunii kurutilor in Ardeal? Mai bine ne oprim cu investigatia ca la o privire mai atenta reiese ca ne-am amestecat cu ungurii mai mult decat credeam si a rezultat ditamai gulasul etnic. Si nu doar cu ungurii.. si ca in general puritatea asta etnica e asa o mare vrajeala, mai ales prin partile noastre batute de vanturi