Brancusi si arta africana

Nu stiu cum ar trebui expus Brancusi in Romania, dar uite cum il expun altii: Leopold Museum, o extraordinara temporara (Fremde Gotter) despre influenta Africii si Oceaniei (documentabila direct) asupra modernistilor europeni la inceputul sec XX.
Brancusi (La negresse blonde) si pozele sale din atelier, imperecheate cu o statueta Igbo. Picasso si Derain cu o masca din Guineea. Modigliani cu o masca rituala Bambara (Mali). Samd.

De asemenea un Victor Brauner, pictor ignorat la noi, pentru ca era evreu modernist intr-un mediu artistic predominant national-pasunist, cu o statura astazi aproape comparabila cu Brancusi. Are sali intregi in muzee din Vest, de unde revin cu poze in postare separata.

Daca ajungeti la Viena pana la Anul Nou, prindeti expozitia de la Leopold: merita, nu doar obiectele dar si comentariile pe marginea lor, povestile artistilor si provocarea intelectuala in sine. Anume: ca universalul Brancusi are la o adica mai mult de a face cu obiectele astea decat cu Muzeul Satului de la Bucuresti.

Lasă un răspuns

*