Budachi-Cordon, Vama veche a românilor în anii ’20-30. Azi, în Ucraina

In anii ’20-30 Vama veche a romanilor era aici unde am pozat, la Budachi-Cordon, la spectaculoasele limanuri basarabene (azi Kurortne, in oblastul rusofon si cu loialitati ambigue Odesa). In poze se vede cordonul de nisip care dadea numele locului.

Venea boema din Bucuresti si Iasi cu trenul pana la Cetatea Alba (Akkerman, azi Bilhorod), iar de acolo 15-20 km cu masina sau trasura, ce se gasea (ca si acum de la Mangalia). Cazare ieftina la tarani, corturi, namol curativ, focuri de tabara, hipsterime, nudisti, bautura, selfiuri, fite. La un moment dat treaba a luat amploare si locul s-a separat de satul Budachi (azi Primorskoe), fiind botezat statiunea Dacia.

Alaturi, la Bugaz (azi Zatoka, chiar la varsarea Nistrului; regatul roman pastra vechile nume turcesti ca politica anti-slava, obicei pe care comunistii l-au stricat prin Dobrogea) se construise in 1933 sanatoriul TBC “Regina Maria”, dupa proiectul unui arhitect italian modernist, cea mai mare cladire ridicata in Basarabia interbelica, zice-se.

Inca exista, pierduta printre ororile de vilegiatura ale Ucrainei post-socialiste, cu care mai multe poze puteti vedea aici. Ca si alte cateva despre starea catastrofala in care a fost mentinut Bugeacul sub administratia URSS, pana azi.

1 comments

Lasă un răspuns

*