Carla’s Dreams: muzică nasoală, succes şi patriotism în Moldova

Că veni vorba de Moldova şi limba română: în anii de când mă tot duc pe la Chişinău văd ce probleme are ţara – dar şi că există un domeniu în care sunt clar peste leşinaţii din România: muzica. O fi de vină imensa piaţă de showbiz rusească ce le impune un standard mai ridicat din plecare, nu ştiu. Dar sigur e ca moldovenii ne fac la asta cu o mână legată la spate, comercial.

De exemplu, habar n-aveam ca şuvoiul ăsta de hituri crâncene, insuportabile, pentru trepanaţi, ce se revarsă de luni de zile din radiouri în maşina mea aparţin toate unei trupe din Chişinău, Carla’s Dreams. Când îi aud schimb urgent canalul, însă după ce am citit chestii serioase despre ei mi-am scos pălăria în faţa energiei şi zvâc-ului de business ale băieţilor. Aflu că au şi o super-găselniţă de scenă: cântă cu glugă şi văpsiţi pe meclă în genul Anonymous.

Fraţioare, dacă din Franţa şi Balcani până în Asia centrală a ajuns toată manelimea indo-europeană să bălmăjească în română prin cluburi după versurile handicapate ale Carla’s, asta e în felul ei o realizare peste Academia Română. Inseamnă că băieţii din Chişinău au un cârlig la public şi emoţia universală la care elita culturală poate doar visa.

Aici, live pe TV1 Rusia, cântând cu mare aplomb în română E ceva, nu? E drept, niţel tras dinspre manea mai către rock metalic, că Moscova nu-i Caracal, totuşi.

17 comments

URSS si Ungaria au fost mereu cu ani lumina inaintea Romaniei lacastea. De la sunet incepand pana la altele. Trebuind sa faca fata, cat de cat, si pe piata de limba rusa oamenii trebuie sa livreze. Ncsf.

Da-le o sansa, asculta-i si poate-ti schimbi parerea si nu mai schimbi canalele, sunt chiar tari! Si baiatul a raspuns f bine si demn, modest, dar ferm cand il intreba in ce limba – moldoveneasca sau romana – in romana a zis :-). Au moldoveini, romani, ucraineni si rusi in formatie, stiu si apreciaza diversitatea nu doar din spuse, sper mult sa ramana asa cum sunt si sa nu se rusifice, sau sa plece in Rusia, asa cum au facut alte formatii bune din Moldova

Evident ca sunt buni, in domeniul lor, care este showbiz pur. Clar peste ce avem noi acum. Ii apreciez si as vrea sa se umple de bani. Asta nu inseamna ca o sa-i si ascult, totusi, Nadia, c’mon. Simt ca mi se atrofiaza creierul mare si raman doar cu ala mic, pentru functiile vegetative. Iar daca pleaca, nu fiti tristi, sunt niste oameni din moldova care reusesc in lumea cea mare si adevarata, ar trebui sa le dorim asta.
Plus, nu-i mai puneti sa dea interviuri patriotice la TV, ca tot spilul lor e sa fie contra-cultura, cu masca pe fata. Daca ii pieptanati si ii puneti sa fie baieti buni, n-o sa-i mai asculte nimeni.

Sorine, bine le spui! Fix azi ne-am amuzat cum se potrivește ‘eroina mea’ cu ‘uăp uăp’. Noi am rămas la refren, dar e pus pe repeat pe postul francez la Strasbourg

Domnule Sorin Ionita, daca va „framanta” fenomenul si vreti sa stiti de ce si cum a ajuns Carla sa fie la radio din Europa pana in Asia, faceti urmatorul experiment. Ascultati de doua, trei sau patru ori o piesa de-a lor, una mai de hit. Si, ca un facut, o sa vedeti ca va intra „pe sub piele”. Ma rog, in creier. Si ceea ce parea, nu stiu cum, oribil, devine o placere vinovata 🙂 Sunt sigur ca baietii acestia o sa fie peste Ozone, care, din pacate, au dat cu piciorul intr-o sansa uriasa. Astia de la Carla au acel ceva ce ii face irezistibili pentru mase. Naiba stie ce au, daca stiam, eram miliardar 🙂

Sincer, deloc nu ma framanta. Dar le urez tot binele si sa fie peste ozone (?) si peste orice isi mai doresc ei. Am comentat asa, fenomenul de piata muzicala care mi-a sarit in ochi, iar nu ca groupie al lor. Oricum pariez ca si urmatorii tot de la Chisinau o sa iasa, nu de la bucuresti. Si in nici un caz de la cluj 🙂

N-a distrus frate nimeni nici o limba. Romana are avantajul de a fi maleabila si permeabila la neologisme. Mie imi place cum se vorbeste pe strada in Moldova iar anumite calcuri rusesti sunt chiar pline de farmec si foarte expresive. Limba devine mai bogata prin regionalismele ei, nu mai saraca. A trecut vremea limbilor-standard dictate de TV national

Sunt niste baieti cu foarte mult bun simt,au melodii pe toate gusturile si credeti-ma ca nu sunt chiar trepanat si ascult muzica decenta chiar foarte veche.

Lasă un răspuns

*