Cea mai veche biserica din lume: Etchmiadzin, Armenia

Cum e sa vizitezi cea mai veche biserica din lume? E, aud? Stiu, poate sa devin un pic repetitiv cu bisericile, insa doar una si gata, ok?
Nu e doar o biserica ci un mare complex religios, la Etchmiadzin, la 20 km de Erevan, prima capitala spirituala si politica a regatului medieval al Armeniei. Prima basilica cu cupola a fost ridicata aici chiar de Grigorie luminatorul, apostolul care i-a convertit pe armeni, anume in anii 301-303, deci locul a devenit de atunci capitala spirituala a neamului. Impresionanta vechime. Apoi catedrala a fost refacuta de-a lungul vremii si a capatat treptat forma actuala incepand de prin 480.
Toate cladirile complexului, la un moment dat manastire, sunt facute din aceeasi piatra naturala (tuf roz) care predomina si in Erevan, atat pe cladiri publkice cat si pe blocurile de locuinte, nu totdeauna cu cele mai bune rezultate, estetic vorbind. Dantelaria exterioara a bisericii e specifica stilului armenesc, a fost copiata in decoratie la biserica manastirii Curtea de Arges si la Trei Ierarhi din Iasi.
E clar ca se investeste la greu in complexul Etchmiadzin, inclusiv bani privati. Si nu au nici o problema sa introduca elemente radical-moderniste in arhitectura religioasa care mi se par foarte reusite. De buna seama ca sponsorul (disapora) are buzunar larg si mana sigura si nu ezita sa impuna solutii la care altfel mi se pare greu sa se fi ajuns doar prin resurse proprii. Nu e cazul sa amintim ce inseamna diaspora armeneasca din Europa si SUA in materie de muzee, colectii si piata de arta, da?

Insa nu e totul lipsit de probleme: catedrala e in vesnica refacere, ca multe monumente de acest fel peste tot in lume. Iar imprejurul complexului sunt cladiri-monument lasate in paragina.

Lasă un răspuns

*