Cercetaşi, Străjeri, Pionieri

M-a stârnit filmul lui Radu Jude zilele trecute şi am realizat cu câtă pasiune au copiat comuniştii înregimentarea fascistoidă. Alături, Straja Ţării a lui Carol II şi Pionierii lui Ceauşescu. Greu de deosebit în alb-negru, diferă doar culoarea cravatei şi salutul roman devenit ceva mai sovietic. In rest au copiat tot, până şi modelul de cataramă sau şnururile colorate de comandant, care nu existau în URSS, ăia erau mai austeri şi egalitari. Desigur, în detalii se vede imediat că uniforma Străjii era de calitate mult mai bună, centura era de piele, etc.

Straja Ţării a fost o organizaţie-anexă a Frontului Renaşterii Naţionale, creaţia efemeră şi de operetă a lui Carol al II-lea, obţinută prin desfiinţarea Cercetaşilor şi trecerea înregimentării copiilor sub controlul politic al statului.

Imi amintesc că o dată, la ţară, când eram mic, am prins uitată prin casa o poză veche cu sora mai mare a tatii, de prin 1938, şi am întrebat-o dacă a fost şi ea pionier ca mine. Ulterior au mătrăşit poza ca să n-avem probleme.

Lasă un răspuns

*