Chisinau: Sciusev, omul care a inventat Lomonosoavele

(zise si Casa Scanteii in Romania, si in alte feluri pe aiurea)

Ajunge cu greci si sciti, hai un pic si cu rusi. Marele arhitect tarist si stalinist AV Sciusev e nascut la Chisinau in aceasta casa tocmai reparata de guvern, pe strada omonima. Omul a studiat la Petersburg cu Repin, apoi in Occident, si a facut cateva biserici importante, intre care frumoasa Marfo-Mariinsky din poza. Plus, pe ultimii ani ai imperiului, gara Kazan din Moscova.
S-a dat apoi cu comunistii si a primit proiectul pentru mausoleul Lenin. Adica, putea sa fie ceva mai tare pe vremea aia? De mult ce le-a placut, l-au pus director la galeriile Tretiakov. A mai proiectat poduri, statii de metrou, hotelul Moscova de langa Kremlin, diverse alte cladiri publice prin Uniune, toate in stil neoclasic – si a reabilitat in anii ’40 sediul NKVD din Lubyanka. Nu de alta, dar era cazul, se cam uzase de atata frecus. Si se zice ca el ar fi fost cu ideea acestor cladiri gotic-staliniste precum Universitatea Lomonosov, copiate peste tot in statele-vasal (la noi sub numele Casa Scanteii).

Cam naspa. In alte vremuri, Sciusev ar fi reusit poate sa duca la capat o treaba mai utila, in orasul natal, anume un plan de sistematizare frumos si un centru monumental neoclasic, cu care Chisinaul ar fi aratat complet diferit. Au ramas de la el schite (ca in tablou) insa nu se stie daca s-a pus vreodata problema aplicarii practice. In realitate orasul s-a procopsit cu niste cladiri sovietice, brutaliste si o retea de strazi disfunctionala azi.
N-are a face, Chisinaul e mandru cu arhitectul sau celebru: in casuta memoriala cu poze de familie si interior cehovian cu samovar a fost amenajat un birou cu planseta de proiectare. La piano canta Maria Zozulina, mama arhitectului, despre care tanti Vera muzeografa crede ca a fost doctorita (n-a fost, dar nu-i nici o suparare). Evident, totul e in spiritul trendy al autenticitatii simulate, pentru ca piesele nu sunt originale, ci culese de pe la anticuri. In plus, Sciusev a plecat din aceasta casa la 18 ani si nu a revenit niciodata sa lucreze aici, deci biroul si planseta sunt adaugiri creatoare. Numele sau il poarta azi Scoala de Arte Plastice.

Lasă un răspuns

*