Cum mureau rusii in razboiul Crimeei si nemtii pe frontul de Est

Daca tot ne-am amuzat ieri la parada de 9 mai cu extensiile de penis ale dl Putin, care crede ca Armata Rosie „a salvat europa de la sclavie”, mi-am amintit o statistica din cartea excelenta a lui Orlando Figes despre Razboiul Crimeei (nu asta de acum, ala mare). Iata cateva cifre socante despre mortalitate armata rusa la data cand batea pe turci si impunea pacea de la Adrianopol, declansa modernizarea Principatelor, impunea moldo-valahilor niste Regulamente Organice destul de liberale si limba franceza, etc. No comment.

Statistica
Statistica mortalitatii in armata tarista in prima jumatate a sec XIX

In ce priveste actualitatea, amicul Edward Lucas a avut dreptate toti anii astia, desi multi l-au considerat radical antirus si panicard: Rusia nu a incetat sa fie un pericol si e nevoie in continuare de NATO.

Si daca tot vorbim de razboaie prin zona, propun un film cu adevarat bun si tulburator pe subiect, facut recent de fascistii de nemti: Unsere Mutter, unsere Vater. Atentie, e in 3 parti, iar daca vedeti una veti pierde noaptea sa le vedeti si pe celelalte. Cui ii da mana, original in germana; cui nu, cu subtitrare, merita. Intre timp, cat ne pierdem vremea in dezbateri sterile cu pupincuristii locali si europeni ai lui Putin, poate vedem unul la fel de autocritic de la un regizor rus; si de ce nu, de la unul roman. Eu de mult astept marele film sau roman romanesc despre Cotul Donului, Odesa, etc.

Lasă un răspuns

*