Isteria anti-anti-fake news si relativismul TV

Sigur ca giumbuslucurile anti-fake news in social media, asta cu filtre automate sau comisii de editori care sa salubrizeze spatiul public de minciuna sunt naive. N-o sa aiba mare efect deoarece propaganda periculoasa e subtila, se face cu jumatati de adevar, paranoia alimentata cu factoizi selectivi, interpretari tendentioase, etc, iar astea nu se pot filtra cu robotul de scanare.

Dar e graitor cine s-a alertat brusc contra acestor idei semidigerate si a intrat in fibrilatie si vocalize amuzant-disproportionate la unison, contra cenzurii planetare in pregatire: Alt-right si Alt-left, uniti in viziunea lor resentimentara asupra lumii, dincolo de micile diferente doctrinare si vestimentare; plus marea gasca a nihilistilor din Ro, lefegii relativismului, aia cu aceeasi mizerie, care stiu conspiratia din spatele fiecarei miscari si-ti demonstreaza oricand ca albul e tot un fel de negru, Codrin Stefanescu la fel cu Ana Blandiana, demonstratia de la Cotroceni la fel ca aia din Victoriei, oamenii sunt toti meschini si platiti ca sa se miste si in general suntem toti cam acelasi cacat; iar daca tot nu-i nimeni perfect, inseamna ca nu-i vreunul mai bun ca altul, e tot o apa si-un pamant.

Ii vedeti serile la TV: relativistii, mai subtili sau mai badarani, sunt majoritatea. Sarcina lor nu e sa combata pe unul sau altul, ci sa distruga chiar ideea de reper si progres in vreo directie oarecare. De aia resping visceral orice incercare de a face diferenta intre bine si rau – chiar una naiva si nefunctionala ca asta cu anti-fake news.

Lasă un răspuns

*