Fascismul ucrainian care n-a mai fost; ala rusesc, in schimb …

Asa, hai sa vedem, e Ucraina un stat fascist, nazist, pogromist, cum ne-au batut la cap un an de zile trompetele Kremlinului si altii care nu-s neaparat in solda Moscovei, ci doar prosti si aflati in treaba?
Cat au luat in alegeri baietii de la Pravii Sektor, extremistii, pe care ii tot flutura propaganda rosie? 1.8%, nu intra in parlament. Chiar mai putin decat comunistii (3.8%). Deci Ucraina e de doua ori mai mult stat comunist decat fascist, daca e sa o luam asa.
Cine intra, in schimb, cu 7.4%? Partidul Radical, one man show produs de un bufon politic pe nume Lasko, care si-a pus pe drapel o furca cu care curata tara de oligarhi, propune o politica noua, alternativa, etc. Cam ca Beppe Grillo in Italia sau alti smuciti din astia la moda in Europa, cu actiune directa, populisme, anti-corporatisme si tot ce mai trebuie la casa omului.
Deci cu doua blocuri centriste peste 20% fiecare, inca vreo doua de opozitie la 10% fiecare, m-me Timosenko umilita la 5-6% si baiatul cu furca pentru nota de culoare, spectrul politic ucrainian pare perfect normal, european. Sunt alte state, membre UE, care au proportii fasciste mult mai mari in parlamentele nationale si chiar in PE. O liota intreaga de comentatori e cazul sa-si manance in direct editorialele, la noi si prin Europa. Si sa mai taca naibii din gura, macar o vreme. Ca n-o sa fie o tara lesne de guvernat, e clar, dar n-o sa fie si din cauza sponsorilor acestei isterii confectionate impotriva fascismului care n-a mai fost.

De acum va urma batalia uzuala cu coruptia, proasta guvernare, administratia intepenita si grupurile de interese, pe care o stim si noi foarte bine. Va iesi Ucraina la liman curand? Sincer, sunt sceptic, problemele lor sunt monumentale. Dar fascismul nu e printre ele.

Intre timp dezbatere interesanta pe subiect in Bruxelles, la Martens Centre, deranjata de vreo doi piscotari francofoni cu aspect rufos, care urla ca nu vor o Europa condusa de SUA, ca Poroshenko a cerut sa vina armata americana si ca Putin e adevaratul lider european, noul De Gaulle. Sunt ori de la Frontul National, ori de la extrema stanga – greu sa-ti dai seama, pe tema asta nu e nici o diferenta in opinii. De exemplu europarlamentarul demagog de dreapta din UK, Nigel Farage, declara ca Bruxellesul “are mainile manjite cu sange” pentru ca a provocat Rusia sa intre in Ucraina. A? Unde am mai auzit noi linia asta pro-URSS? Aaaa, la neo-bolsevicii romani? Pai vedeti cum se intalnesc marile spirite? E o surpriza ca aripa rosie se isi da mana cu aia maro pe teme importante (ca si data trecuta) din moment ce zburatacasc impreuna acelasi ornitorinc politic, antioccidental, cacaniu si populist?

Si una buna de la Gary Kasparov, la subiect: „Most of the Kremlin’s statements about Crimea could have been translated from German, with Fatherland replaced by Motherland.”

Mai multe despre rolul retoricii antifasciste in URSS si Rusia contemporana, aici. Si daca tot suntem la tema, ia sa vede, ghiciti cine este: (a) o mare putere (b) care agita minoritatea dintr-un stat vecin (c) ca sa poata interveni militar in sprijinul ei (d) in uralele populatiei minoritare respective (e) iar pe parcurs vorbeste o gramada despre fascism. Ce sa fie, ca sa fie, daca merge ca o rata si macane ca o rata?

a

 

Lasă un răspuns

*