Finlanda aristocrata: mostenitoarea

MOSTENITOAREA. Anna Katrina (Riina), 7 ani, e a opta generatie care va stapani proprietatea atestata de pe la 1540, continand 30 de cladiri, vreo 150 ha agricol, 700 ha padure, insule, plus lacul care se vede in poza unde se plimba cu bunica, pana la orizont. Cu tot cu dreptul de pescuit. Ca mai peste tot in Finlanda venitul care sustine gospodaria e cel din exploatarea intensiva a padurii; oile si restul activitatilor agroturistice sunt hobby de afisat UE, pentru subventiile CAP.

In rest, Riina cu soferul, cu angajatii fermei, cu catelul collie sheperd adunand oile. Taxele de mostenire sunt enorme, pana la 35%, dar cand va ajunge la majorat Riina va face ca restul lumii, anume contract vanzare-cumparare intre generatii, pe care taxele sunt mai mici, cam ca la noi. Asta fiind metoda uzuala de evitat impozitele pe care o aplica finlandezii cu acceptul tacit al guvernului, ca sunt totusi oameni practici.
Tot ce lipseste, spre deosebire de Franta sau UK, e castelul, deoarece scandinavilor, intr-adevar, nu le place sa se afiseze, plus ca ar pierde statutul oficial de „gospodarie agricola familiala”. Cam asa cu social-democratia

Lasă un răspuns

*