S-a găsit sursa găurii negre din buget, pe care o caută comisia PSD-ALDE: era chiar tac’su, mă!
Cu alte cuvinte, scăderea încasărilor în 2016 şi mărirea deficitului faţă de anul precedent corespunde numa’ bine cu ce s-a pierdut la tăierea de TVA operată la începutul anului şi ulterior. Creşterea deficitului bugetar e cam 1% din PIB, pierderea de încasări TVA faţă de 2015 e cam 0.8% din PIB.
Or, ştim cine au fost marii promotori ai tăierilor de impozite pe 2016, decise încă din 2015, de pe vremea premierului Ponta, nu? Exact, PSD-Dragnea. Şi tot ei s-au zborşit tot anul că guvernul tehnocrat nu are mandat politic să se abată de la reformele decise politic de cei cu legitimitate, adică să nu dea la întors tăierile. Prin vice-premierul Dâncu şi cei doi secretari de stat PSD din Finanţe, partidul aflat în opoziţie (sanchi) avea de fapt controlul deciziei şi banilor.
Trecând peste răspunderea politică pentru gaura neagră din buget, care acum s-a lămurit, doar pe mine mă îngrijorează că într-o perioadă de creştere economică susţinută, când ne lăudăm că suntem tigrul Europei, noi aproape am dublat deficitul bugetar, sporind îndatorarea? Iar asta fără să facem cine ştie ce investiţii publice spectaculoase, adică am am luat bani cu împrumut pentru cheltuieli curente?
Dacă în vremuri bune, de creştere, noi ne îndatorăm degeaba, când o să facem economii şi să achităm împrumuturile, când o veni iar vreo criză? Vi se pare că, una peste alta, ăsta e un comportament prudent?
Doi: voi credeţi că se poate face stat social, pe care îl fluturaţi atâta în campanie, cu 29.2% din PIB? Adică în 2015 se colectase cu chiu cu vai 33.1% iar voi aţi renunţat dintr-o mişcare la 4% din PIB?
Şi trei: poate vă mai potoliţi cu entuziasmul pentru curbe Laffer şi alte miracole economice care, ca şi keynesismul, funcţionează rar şi doar în anumite condiţii de care uitaţi mereu. Bugetele ţării trebuie socotite prudent, contabiliceşte, nu pe bază de teorii voodoo şi “gândire pozitivă” (termenul hipsteresc pentru a te minţi singur).