Cioloş strânge gunoaie la groapa Văcăreşti, între timp devenită parc natural, pentru a da un semnal că ecologia e importantă. Iar a doua zi poporul patriot zvârle la loc moloz cu basculanta.
De aia zic: ca premier trebuie nu doar să dea semnale, dar mai ales să rezolve problema asta de sistem. Deoarece sistemul arată ca dracu’: nici o altă ţară din jur nu are atâtea zeci de mii de tone de gunoi aruncat pe margini de păduri, ape sau pe calea ferată, precum România, desi lege exista. Nici Bulgaria, nici Moldova, chit ca sunt mai sărace.
Că nu vorbim de vreo pungă aruncată de un cetăţean nesimţit, nici vreun sac menajer zvârlit din maşina personală, ca să nu mai plătească îmburghezitul mutat la casă&curte contract de salubrizare.
Ci vorbim de deşeuri cu tona din construcţii, de reziduuri industriale, de moloz zvârlit în neştire cu vagonul, basculanta de 16 tone sau căruţa, pe la margini de localităţi. Ca şi sclavia de Berevoieşti, toate astea nu se pot face noaptea, fără să vadă nimeni.
Cel mai probabil, lumea ştie, lumea aruncă – iar primarul ştie şi el şi tolerează, ca să nu-şi pună oamenii în cap, dacă nu cumva se află chiar pe-o mână cu făptaşii en gros. Iar garda de mediu este complet indolentă (sau mai rău). Deoarece, după cum am văzut în alte ţări, sursa gunoiului se poate de multe ori identifica analizându-l, iar o campanie de amenzi zdravene ar linişti poporul, că la ţară vestea se împrăştie repede.
Dar nu: noi am lăsat judeţul Ilfov şi în special malurile de ape să ajungă o cloacă inimaginabilă, o bătaie de joc, prin pasivitatea totală a unor instituţii bine plătite, care ar trebui să identifice făptaşii şi să dea amenzi.
Mini-seria foto e facuta de mine pe o margine de Bucureşti şi în două comune apropiate, sacrificând cam 2 ore de timp liber. Chiar şi aşa, cred că am surprins vreo doi suspecţi asupra faptului, deci gandiţi-vă ce ar putea face 5-6 inspectori de la garda de mediu lucrând toate cele 8 ore pe zi în care sunt plătiţi, zi de zi, timp de un an: o curăţenie istorică în tot jegul din Bucureşti-Ilfov, adunat în 20 de ani. Ca să fie clar, n-am blurat numerele de maşini. Pozele le voi trimite primăriilor (in)competente.
Locurile cu gunoi monumental, istoric sau proaspăt, din pozele de mai sus, sunt următoarele:
- Bucureşti, sectorul 5, str. Gladiolelor, fix pe limita între municipiu şi Bragadiru, stradă aflată în zona unde s-a dezvoltat urbanismul atroce, tip kosovar, numit folcloric “prelungirea Ghencea”.
- Comuna Copăceni, IF, pe drumul paralel cu albia Argeşului ce duce la lucrările hidro megalitice abandonate de Ceaşcă (acolo trebuia să fie utopicul port Bucureşti). Primar, Marin Ionuţ. http://www.primariacopaceniilfov.ro/
- Comuna Adunaţii-Copăceni, GR, de partea cealaltă a mizerabilei albii a Argeşului, pe drumul de pe dig şi pe strada Lunca Argeşului, către balastieră. Primar, Ion Tache http://www.primariaadunatiicopaceni.ro/
Cand ai rabdare, raporteaza pe aplicatia CivicAlert. O poti instala si pe mobil, si uploadezi pozele si locatia exacta. Se ocupa ei de reclamatii la primarii si la ministerul mediului, asa incat pe viitor exista o sansa mare sa fie curatate dar si prevenite asta.
pe mobil nu, ca eu nu folosesc smartfon 🙂