Hai hui prin Balcani; si niste imigranti in portul Salonic

La vreo Dunare turceasca,
Pe ses vested, cu tutun,
La mijloc de Rau si Bun
Pan’la cer frangandu-si treapta,
Trebuie sa infloreasca:
Alba,
Dreapta
Isarlik

Pentru cine se intreba de unde se trag hipsterii de la hanul Gabroveni. Negustori si mestesugari bulgari din oraselul cu traditie, capitala balcanica a satirei si umorului (cu muzeu pe subiect), au contribuit la dezvoltarea Bucurestiului sub fanarioti.
Nu-i departe, doar vreo 200km de la Bucuresti, iar pe drum va puteti opri sa vedeti si extraordinarul Veliko Tirnovo, cocotat pe terasele muntelui.

La Vergina, in valea Aliakmonas. Aici s-a nascut si a crescut Alexandru cel Mare, pe langa piersicii astia. Ori era clima altfel, ori le puneau ceva in mancare, ca nu-i clar ce-i apuca pe baieti deodata sa lase casa si sa cutreiere pustiurile Asiei, ca sa devina zei. L-a avut dascal pe Aristotel, poate batranu’ pisicher i-a bagat prostii in cap.

Collins, din Nigeria, vinde bratari voodoo magic in portul Salonic, poarta noroc la drum. Pentru mine, a functionat. Mai avea un milion de promotii, cel mai rapid si extrovertit vorbitor pe care l-am vazut. M-a si laudat pentru engleza mea buna, a zis ca noi europenii, cam subtire cu comunicarea. Sa va pregatiti, daca intram in Schengen, sa ajunga si pe la noi baietii astia impetuosi, din nigeria sau cine stie de pe unde, cantonati pe moment ba in Lampedusa, ba in enclava Grecia. Iar daca intr-o zi o sa ne ia si joburile, sper ca sindicatele noastre sa ramana doar ipocrite cum sunt, sa nu devina si rasiste.

De sezon, cu sinceritate si multiculturalism: bulgarii sunt mai tari decat noi la faza asta. Martenitsa, martisorul lor traditional, se da in primul rand la barbati si animale (ex in coarnele boilor) sau se pune in pomi, la streasina, etc. Snurul e mai mare si gros decat al nostru, se poate purta si la incheietura mainii. Iar traditional exista doua figurine, Pijo (alb) si Penda (rosie).  In Romania obiceiul e mai urbanizat si valentinizat dulceag-comercial, in Bulgaria mai autentic si rural. dar se schimba rapid si la ei. Am o cutiuta cu din astea bulgaresti si macedonene adunate in timp si ma gandesc sa port unul zilele astea, chiar daca lumea se uita stramb. Vivat the Balkans, leka nosht detsa. Remember, anii 80, antena de bulgari pe bloc?

 

 

Lasă un răspuns

*