Instalatii la MNAC

Chiar ma intrebam cand o sa se prinda artistii romani ca e o paine de mancat in povestea cu refugiatii. Uite ca s-au prins altii: cea mai fertila intelectual din cele 5 expozitii deschise e cea a polonezei Anna Konik, cu povesti de femei din Levant. Cea mai provocatoare vizual, de departe, e REMX – Rapid Eye Movement, o combinatie incitanta de instalatii produse de romani (aradeni) si straini, unde merita sa zabovesti.

In rest, arta conceptuala autohtona duce harnica bataliile ultimului razboi, cu tropi uzati in coate de folosire si teorii la moda acum 50 de ani. E ceva mai trist decat sa te vrei revolutionar si sa fii doar prafuit? Alienare, relatii de putere, consumerism, anti-militarisme si anti-clericalisme facile, glumite cool, profunzimi de curtea scolii. Plus, arta critica, angajata social, dar si auto-reflexiva, aplecata asupra propriului limbaj… Fratioare, parca esti in tunelul timpului.
Asta e, daca am fost sub obroc in anii ’60-’70, cand lumea buna se dadea in barcile astea, recuperam si noi cum putem. Nu-i doar vina artistilor, din moment ce aia platiti sa reflecteze si sa educe, cum se vede prin cataloage sau establishment, au intepenit tot cam in epoca aia, cand s-au citit probabil ultimele carti, cu notiunile liceene de “inefabil” si “inexprimabil” la loc de cinste si semiotica teorie suprema.

Cel mai patetic e un nene care de jumate de secol se lupta cu numarul de aur, producand planse si machete geometrice repetitive, din care spera sa faca la un moment dat mobilier urban. Aveam si noi unul la filozofie care ne teroriza cu pentadele, descoperirea vietii lui, un fel de dialectica hegeliana dar in 5 pasi, nu 3, care explica totul pe lume. Inteleg ca acest neo-obscurantism steril nu l-a impiedicat sa ramana mare in Academie pana azi. In colt au pus si un interviu cu artistul sa ruleze in bucla, iar omul se cazneste sa spuna niste chestii. Oprirea acestui video ar fi un castig pentru toata lumea, dar in primul rand pentru artist.
Oricum, totul abia s-a deschis, mergeti si vedeti. La urma, pour la bonne bouche, catedrala mantuirii colective a neamului (un concept in sine cam necanonic) si ministerul apararii, adica institutiile cele mai iubite de popor in sondaje, vazute din barul inchis al MNAC.

Lasă un răspuns

*