Istorie balcanica revizionista: otomanii cei buni?

Mi-a placut cronica lui Cristian Ghinea la filmul Aferim, al lui Radu Jude, cu bagaj de istorie si idei, nu fandoseli multi-arti ca alelalte. E despre importanta pasoptistilor.
Era sa fac nedreptatea sa-l uit, dar mi-am amintit cand am dat peste cartea asta, bine documentata si puternic revizionista, care o sa-l enerveze: iar pe romanticii nationali in filiatie Iorga, dar si pe progresisti, o sa-i turbeze de-a dreptul. Pe scurt, dupa eliberarea de turci in sec XIX statele din Balcani s-au dezvoltat politic, dar au regresat economic pe mai toti indicatorii. Proprietatea rurala s-a fragmentat si ineficientizat, ca asa a fost nevoia politica a regimurilor rural-populiste nationale. Lumea a devenit mai saraca si mai prost hranita. Chiar industria era promovata mai cu succes sub otomani.
Daca vreti sa-l contraziceti pe autor, tre sa veniti voi cu alte date la prima mana, ca el a luat toate statisticile nationale din arhive, e beton. Si sa va si publice Cambridge.
Nota: Romania nu e in analiza si e posibil ca cifrele ei sa arate un pic altfel. Dar mai stii? trebuie verificat cu Bodgan Murgescu.

Lasă un răspuns

*