#Meetoo e si la artisti avangardisti, sau doar la porcii de capitalisti?

E usor cu Harvey Weinstein, ca-i din tabara dujmana: capitalist, bogat si porc, normal ca ciupeste femeile de fund ca Trump, bogatia si puterea corup, se stie etc. Dar ia sa va vaz in cazul von Trier de aici: guru de-al nostru, idol al cinemaului de arta european (ca Polanski). O sa fie si el executat, dat afara (de unde)? Deoarece detaliile oferite de Bjork mai jos suna plauzibil. Abia acum incepe dilema, pe cazuri complicate, nu slam dunks ca Weinstein:

1. Quod licet Iovi, non licet bovi? adica li se tolereaza mai multe geniilor avangardiste, controversate, care au facut filme socante, violente, sexuale, etc, si au fost toata viata laudate pentru spargerea barierelor? Ori esti revolutionar si rebel in uralele hipsterimii, ori procedurist cu legea in mana: ce model glorificam, ca ambele simultan nu prea merg in realitate, ci doar in vise de liceanca? Geniul romantic saturnian vs civilizatia moderna, ce alegeti?

2. Daca se dovedeste ca von Trier e un porc din categoria Weinstein, trebuie reevaluata si opera? Sau ea e detasata de artist si traieste singura, cam ca harul la popii ortodocsi, curat si valabil chiar daca vasul pamantesc ce-l poarta se cam terfeleste?

N-am un raspuns rapid si nu va aruncati la clisee moraliste, nu de alta, dar pentru ca e usor sa semnalizezi virtutea pe gura cand in realitate faci altceva. Inconsecventa e in natura umana. Ambarasarea directorilor de opinie care n-au avut ezitari la Weinstein se vede cu ochiul liber: cum sa dai intr-un titan al artei? Astept sa ma chemati la dezbaterea asta cu miez, daca se face, nu la de-alea de gradinita.

Si apropo, desi campania Metoo a plecat din performing arts, pare ca in Romania aceasta industrie e super-ok, nu exista regizori si producatori abuzivi, nimeni n-are nimic de reclamat, nici acum mai nou, nici din vremurile Iepocii de aur, sunt cu totii niste caractere  La romani si catharsisul se face tot cu delegatie, pe exemple din California.

Lasă un răspuns

*