Cum vă minte Iordache: gradul real de ocupare în închisori e 100%

Cifrele alăturate prezintă gradul de ocupare în toate penitenciarele din România la finalul lui noiembrie 2016, după normele în vigoare din 2010. După cum vedeţi, pe medie nu există suprapopulare, ocuparea fiind 100%. In vreme ce există câteva închisori cu aglomeraţie, altele sunt ocupate sub 60%. Lucrul e valabil şi pentru categoria celor cu regim lejer, (semi)deschis, dar şi pentru cele cu regim închis.

Toate astea demonstrează că, înainte de a pune ţara pe foc şi a da ordonanţe cu dedicaţie, Ministerul Justiţiei şi Administraţia Penitenciarelor pot găsi soluţii rapide dacă preocuparea lor reală chiar este soarta deţinuţilor, prin redistribuirea unora către penitenciare mai puţin aglomerate. Acestea sunt măsuri obişnuite de bun management care trebuiau puse în practică rapid şi în linişte, fără atâta tămbălău naţional. Că nu se face, arată că toată problema aglomerării din închisori e doar un pretext, aşa cum bănuieşte de fapt toată lumea.

Sigur că redistribuirile de deţinuţi nu se pot face oricum: există penitenciare pentru femei sau pentru minori, unde nu oricine poate fi plasat. In plus, situaţia prezentată corespunde normelor legale actualmente în vigoare; pe norma europeană de 4mp, atât de des discutată zilele astea, media ocupării urcă de la 100% la 140%, comparabil cu situaţia din Italia sau Ungaria.

Chiar şi aşa, datele din grafic arată că impactul proiectat al OUG redactate de ministrul Iordache asupra gradului de ocupare, anume o reducere cu aproximativ 10%, se poate obţine prin redistribuiri judicioase, oricare ar fi media la care ne raportăm. Este halucinant cum MJ şi ANP mint prin omisiune sau prezintă public “realităţi alternative” (după un termen în vogă zilele astea), doar pentru a justifica o poziţie de nesusţinut.

Iată un motiv în plus ca această temă să fie mutată în Parlament, pe procedură normală, pentru a putea dezbate în linişte şi a găsi o soluţie la probleme bazată pe realităţi reale, nu realităţi alternative. Toate cifrele sunt oficiale, după datele ANP dezgropate aici de Răzvan Orăşanu (bravo lui). Pentru claritate, mai jos aceleaşi date şi în formă tabelară.

tabel penitenciare

5 comments

Iata de ce a iesit in strada romanul, de cand toate institutiile sunt conduse de catre „partidul penalilor” PSD (PCR), precum in dictatura comunista! (ceausista)

Cand azi poporul este pe fata, pacalit,
Politicieni si institutii o iau la vale,
Romanul a iesit in strada, fiind jefuit,
Nu mai vrea coruptul sa-i stea in cale!

Nu poti sa faci media procentuala, pt ca intr-o inchisoare cu grad de ocupare de 80% mai pot fi 20 de locuri libere (100% = 100), iar in una cu grad de ocupare de 120%, poate fi suprapopulata cu 200 de persoane (100% = 1000). Cei 200 nu vor putea fi atribuiti celeilalte inchisori fara sa o suprapopuleze…
Totusi asta nu scuza marsavia facuta de psd + alde..

Evident ca noi n-avem studii la Hyperion ca Iordache, deci am facut media corect: exista 25.878 detinuti si 25.637 locuri dupa lege, datele sunt in links din text, doar sa se si uite careva la ele. Media e calculata corect si e cea din grafic.
Deci daca nr de locuri si detinuti sunt cam la fel, e logic ca o redistributie poate usura problema aglomerarii acolo unde sunt varfuri. Nu spun ca o elimina complet, ca nu stim detalii, e treaba lui Iordache & ANP s-o faca. Insa nu poti sa negi o logica elementara: daca te preocupa realmente aglomerarea, iata o metoda simpla si rapida s-o reduci

Lasă un răspuns

*