Am intrat din greşeală în Transnistria duminica trecută, dar ne-a plăcut. A fost o fază de „compania a 7a sub clar de lună”, graniţa pe Nistru fiind destul de incertă în anumite zone.
EFOR a monitorizat primul tur al alegerilor din Republica Moldova şi tot umblând noi aşa prin ţară am dat brusc peste o secţie de vot pregătită pentru celelalte alegeri, nerecunoscute – cele transnistrene din 11 decembrie (simultan cu ale noastre): sectia 24. A rezultat că intrasem fără să ne dăm seama la ei în ogradă, lângă Tighina. I-am monitorizat noi puţin şi pe acolo prin spatele blocurilor, i-am salutat din mers pe pacificatorii din armata rusă, care ne-au arătat încotro e Varniţa, şi am purces mai departe.
S-a dovedit că localitatea este de fapt o enclavă între cartierul-colonie Tighina nord şi Tighina propriu-zisă (căreia ruşii îi zic Bender), unde există într-adevăr barieră şi post de control lângă gară. Când spui „Transnistria” ai impresia că entitatea ar fi, cum o arată numele, plasată dincolo de Nistru. In realitate, regimul de la Tiraspol ocupă teritorii bunicele dincoace de râu, cum ar fi chiar aici la Tighina. Ca să ajungi dintr-un loc în altul trebuie să faci ocoluri enervante de zeci de kilometri. Rusia a avut grijă în 1992, la finalul conflictului, să taie şi să controleze prin astfel de enclave drumurile, căile ferate şi reţelele de energie.
In rest, de la boicotul alegerilor încercat de pimarul de Orhei, Ilan Şor, un mare persecutat de justiţie; până la secţiile de vot organizate în baruri; uriaşul castel renascentist de la Bulboaca, lângă care am găsit secţie de vot, reabilitat de curand şi botezat duios Chateau Mimi (după primul proprietar, Constantin Mimi, basarabean de origine albaneză, mare viticultor şi ultimul guvernator al Basarabiei în 1917); până la pana de seară din Găgăuzia, unde ni s-a rupt cablul de acceleraţie şi a trebuit să-l înnădim cu inelul de la cheile gazdei – totul în foto mai jos.
Şi oleacă de making-off cu directorul nostru de imagine, Vlad Dobrescu. Filmul aventurii va fi gata într-o săptămână.
4 comments