Muzeul de artă din Chişinău: aici sunt (şi) banii dumneavoastră

Luna asta s-a deschis Muzeul de Artă al Moldovei, reabilitat inclusiv cu 1 milion euro donaţie de la Guvernul României. Merită toţi banii: e în fostul palat al principesei Natalia Dadiani, construit în perioada ţaristă de această moşiereasă energică din părţile Tighinei, căsătorită cu nobilul de origine gruzină Dadiani. A fost o mare feministă (liberală) care a înfiinţat şi condus un colegiu de fete.

Nu ştiam că s-au mai păstrat clădiri aşa elegante în Chişinău, cum e asta, ridicată în 1901 pentru Nataşa de fostul arhitect şef al oraşului, Alessandro Bernardazzi (fiul lui Giuseppe Bernardazzi, părintele oraşului Piatigorsk, din lunga serie de arhitecţi şi ingineri europeni care au proiectat oraşele Rusiei ţariste), azi nume de stradă. Din fericire, a rămas în picioare. Donaţia românească este menţionată vizibil prin toate holurile.

Nu pot eu să judec valoarea colecţiei de artă, care îmi pare a fi eterogenă, amestecată. Ceva păşunisme inevitabile, ceva bibelouri în bronz cu teme Brâncuşi, ceva modernism întârziat în stil Kandinsky. O sală separată pentru Antoine Irisse, un interesant franco-basarabean fauvist interbelic. In fine, bine că există, lumea ia cu asalt muzeul fiindcă nu are multe alte opţiuni în această sâmbătă rece şi ploioasă.

Şi, bineînţeles, orice loc curăţel şi cu scară monumentală e luat în stăpânire de popor în weekend pentru poze la nunţi şi cumetrii. Which is just fine, I guess.

Lasă un răspuns

*