Cu Natasa deasupra Moscovei

Zburam cu Natasa, cu bonetica si manusi albe: e real sau doar vis telenovelistic de Craciun? Nu-i business class: adevarul este ca serviciul e impecabil, avioanele nou-noute si avand in vedere rutele pe unde merge (Asia centrala), Aeroflot functioneaza ca factor civilizator. Nu intru acum in detalii despre calatori si maniere, nu azi, poate altadata, dar s-o luati pe cuvant, prin comparatie poporul de pe Blue Air e parfum (no pun intended).

Insa e o ocazie sa-mi amintesc ce surprins am fost sa aflu ca Snegurochka (fata zapezii), care la rusi il insoteste pe Mos Craciun, nu e un personaj ancestral din mitologia slava, vechi cat Rusia, cum credeam eu. Ci o inventie literara de sfarsit de sec XIX, pornita in special de la piesa omonima a lui Al Ostrovsky pusa pe muzica de Ceaikovsky.
In doar cativa ani societatea burgheza de consum din Rusia tarista a lipit-o pe Snegurochka de sarbatoarea de Craciun, astfel ca pare acolo de cand lumea. Si cum tot atunci s-a inventat si Santa Claus in forma actuala, in societatea occidentala de consum (iar nu in anii ’30 de catre Coca Cola, cum spune legenda urbana conspirationista), cei doi au devenit inserapabili in Rusia moderna.
Dar mai nou nu e fiica, ci nepoata Mosului. Probabil ca sa faca mai plauzibil aerul risquee al unor reclame TV de sezon si sa justifice anumite diferente de varsta tot mai trendy in cuplurile din lumea buna post-sovietica.

Dar sa revenim spre pamant: iata Moscova la 8.30 dimineata. Scurta zi nordica nu a inceput dar ambuteiajele sunt epice, in special pe intrarile in oras. Nu e din motive de Ajun: la ei e o zi normala, Craciunul e abia in ianuarie dupa cum stiti. Business as usual. Si in aeroport, o familie de kurzi sirieni cu 4 copii, s-au instalat cu saci si cort in cabina de fumat din aeroportul Sheremetievo, stau acolo de peste 3 luni pentru ca nu sunt primiti ca refugiati in Rusia. Povestea lor intreaga se gaseste aici.

Lasă un răspuns

*