Plata online a impozitelor e o non-problemă; altele sunt urgenţele reale de e-government

N-am înţeles niciodată fixaţia asta a guvernelor pentru „plata impozitelor online” ca mare urgenţă şi/sau realizare de e-government. De fapt e o marotă, o problemă inexistentă, un chestie de PR pentru popor.

  1. Toate firmele din România au contabil şi acces la e-banking făcut de bănci, fără costuri la buget. Practic toate plătesc deja impozitele online. Problem solved.
  2. Persoanele fizice bancarizate au şi ele acces la e-banking, mult mai uşor de demarat şi folosit decât va face vreodata guvernul. Problem solved.
  3. Persoanele fizice nebancarizate vor fi mai curand bancarizate de privaţi decât înscrise de guvern în vreun program de e-government, totdeauna mai greu şi birocratic de pus la cale, oricat s-ar da guvernul peste cap. Obstacolele lor sunt mai curând culturale sau de acces la online, iar in cazul lor cred ca mai curând banii de plata impozitelor sunt problema, nu un drum la primăria de comună o dată pe an.

Singurul lucru util de făcut în privinţa impozitelor ar fi ca primăria să pună D-zeului pe site o listă de sub-conturi pentru principalele tipuri de impozite, să copiez de acolo şi să fac viramentul online. Costuri si sofisticare tehnologică = zero. Oricum plata e o dată pe an, deci oricum nu-i mare scofală ca se scuteşte un drum la Fisc, care peste tot în ţară merge mult mai bine decât acum 10 ani.

Marile câştiguri potenţiale din e-government sunt altele, complet ignorate, că nimeni n-a facut o evaluare reală a nevoilor iar baieţii din IT care vin cu soluţiile astea ready-made nu cunosc administraţiă publică şi ca atare o ţin langa cu idei-clişeu precum „plata impozitelor”.

De exemplu, la un sector din Bucureşti sosesc saptămânal sute sau mii de amenzi auto, pe care le aduce un agent de poliţie în cutie de carton. Asta, deşi poliţia are bază de date cu oameni şi adrese. Iar doamna Mimi de la Fiscul de sector, plătită cu 1200 lei pe lună, ia la mână toate aceste PV si CNP şi le introduce iar in calculator, copiind de pe hârtie, evident cu 1-2% rată de eroare umană.

Sute de funcţionari din primării fac aceasta muncă ucigătoare şi absurdă, doar pentru că baza de date cu epoleţi a MAI nu vrea să comunice prin cod cu bare (sau altfel) cu bazele de date ale proştilor de civili (ex fiscul local). Daca rezolvăm asta, am elibera zeci de mii de ore-muncă-funcţionar / an, am reduce costuri, nu am mai fi idioţii pământului, etc.

Asta e o tema clară şi măsurabilă de proiect e-government, nu aburelile cu impozitele şi paginile de web ale instituţiilor, doar ca să ia nişte băieţi milioane pe nişte chestii banale şi inutile.

Iar idei ar mai fi, doar nu vă aşteptaţi sa le auziţi de la consultanţii de IT, care n-au de unde să le ştie, nici de la primari, care nu vor sa facă reforme structurale şi să dea oameni afară, prefera status quo.

Dacă rezolvam măcat trei probleme din astea pe an de când am intrat în UE, ajungeam până acum din urmă Estonia. Dacă vom mai sta încă 10 ani aşteptând să construiască generalii STS şi prietenii lor din firme Catedrala Informatică a Neamului, pe jumate de miliard de euro, eu voi face greva IT şi mă voi duce pe jos să plătesc impozitul la ghişeul primăriei. Cash.

5 comments

Problema se pune mai degrabă în termeni de costuri decât de utilitate.

Dacă contabilii vor economisi timp, va fi un lucru pozitiv pentru firme. Costul produselor/serviciilor lor va fi cu o fărâmă mai mic.
Pentru cetățeni, nu va mai exista grija deciziei pe hârtie. Intri în cont și găsești toate datele acolo.
Chiar și pentru cei nebancarizați lucrurile pot deveni mai simple cu ajutorul unei persoane bancarizate.
Iar când se va introduce și debitul direct, deja mai simplu de atât nu se poate. Desigur, la debitul direct ar fi utilă o notificare prealabilă înaintea fiecărei trageri, opțiune pe care în prezent băncile nu o oferă.

Si totusi, imi pare ca va scapa niste chestii…

Da, faptul ca mai toata lumea are sau o sa aiba acces la internet banking e primul pas. Dar nu e destul.

In cazul firmelor, lucrurile sunt mai clare, deoarece chiar firmele isi genereza sumele de plata, din celebrele declaratii. Adica fiecare firma calculeaza ea singura cat are de plata si plateste catre stat. Cum s-ar zice, spanzuratul aduce funia si sapunul de acasa. Plus internet banking, case closed, ca imi place cum suna.

In cazul persoanelor fizice autorizate sau a persoanelor fizice pur si simplu nu e chiar asa. Aceasta persoana trebuie sa afle CAT trebuie sa plateasca si CAND sa plateasca.

In cazul PFA cele mai des intalnite, (cele cu sistem real si partida simpla sau a veniturilor obtinute din chirii) exista niste depuneri de venituri estimate pe baza carora faci 8 sau 12 plati anuale. Da, poti sa iti faci calculele si singur si sa nu merg fizic sa soliciti infama decizie de impunere. Dar risti sa ramai cu datorii de 80 de bani sau chiar mai rau si sa incepi sa primesti somatii si titluri de executare silita. La regularizare, le fel. Poti sa iti faci singur calculele, dar sansele sa bata cu ce calculeaza ANAF-ul sunt cam zero. Deci mai trebuie un drum sa iei din nou decizia de impunere.

In cazul persoanelor fizice, la fel. Trebuie sa afli cat anume ai de platit pentru case, terenuri, masini, amenzi neachitate si asa mai departe. Mai veneau cateodata acasa decizii de impunere, dar s-a cam terminat. ANAF-ul nu mai trimite de ceva vreme acasa decat somatiile si amenintarile:)

In sectorul 2 Bucuresti, posta are acces la baza asta de date. Pe baza numelui si adresei (cautarea dupa CNP pare inca SF) poti sa ajungi la aceste infame sume: ce ai de platit pentru fiecare bun, amenzi neachitate,restante, penalizari, etc. SI poti achita pe loc. Macar scapi de coada de la ANAF, alegand un oficiu postal mai pustiu.

Ei, astea as vrea eu sa vad: imi dau CNP-ul si pot sa vad toate obligatiile mele de plata, cu indicarea clara a conturilor unde pot face plata pentru fiecare suma.

Si inca ceva: trebuie ca banca cu care lucrezi sa stie ca aceste conturi sunt speciale, de trezorerie. In ING, de exemplu, formularul se preschimba automat la alegerea unui astfel de cont si ti se cere intr-un camp separat CUI sau CNP. Daca platesti insa la internet bankingul de la CEC, nema formular special (imi cer scuze daca s-a schimbat cumva intre timp). Daca pun eu, Sile, in explicatii „impozit casa pentru Sile Palarie”, am aruncat banii pe geam si am nevoie de multe drumuri sa dovedesc ca am platit.. E ca si cum arunci apa cu paharul in desert, asteptand sa creasca palmieri.

Deci chiar nu cred ca simplul acces la internet banking pentru tot poporul rezolva toata treaba in privinta platii online a impozitelor.

In rest, totul mi se pare bine si frumos :).

Măi nene, pare că trăiești într-un univers paralel. Doar fiind în necunoștință de cauză poți susține că sistemul actual e suficient de bun, în timp ce atâția oameni își irosesc viețile la cozile ANAF.
E adevărat, această măsură e un pas mic spre digitalizarea lucrurilor, dar nu e deloc constructiv să critici inițiativa. Daca ai alte idei prezintă-le ca sugestii extra, nu ca alternative. Nu-ți face griji de costul acestor proiecte, se dorește din ce în ce mai clar eradicarea vechilor capușe care taxau milioane de euro pentru câte un site primitiv.

unde ai citit tu ca ‘sistemul actual e suficient de bun’ si unde se pomeneste de Anaf?
in general, tu intelegi ideea dintr-un text citit sau doar asa te indignezi la sunetul unor vorbe?

Lasă un răspuns

*