Nişte primari vlahi prin Balcani

Baiatul ăsta in pulover rosu e primarul Tiranei, Erion Veliaj. Ne explica in engleza nativa si strict la obiect (spre deosebire de ambasadorul roman inaintea lui, un nou moment cand m-am simtit ambarasat de oficialii mei) ce fac ei acum in oras, tot felul de aplicatii utile online (de ex cati copii absenteaza azi de la gradinita, etc), atat pentru managerii de servicii cat si pentru public. Sunt aplicatii de smart facute de primarie si invita alte capitale sa le preia, for free, ofera ei asistenta tehnica.

Misto PR si auto-promovare, as zice, sunt foarte dornici sa se vada in afara tarii. De asemenea, discuta anti-populist chestii de trafic, care ramane groaznic si poluant, dar macar au curajul sa se apuce de el cum trebuie, anti-populist, sa se bata cu lumea pentru introducerea de taxe &restrictii in centru, etc.

Si alaturi, aseara cand a numarat si cantat in cor cu copiii la aprinderea bradului in piata (desi tehnic vorbind, omul e musulman, ca 85% din albanezi). Am pozat faza desi nu stiam cine e, abia azi am aflat. Seamana cu petrica in pulover rosu, e peste tot, doar ca pare sa si faca ce trebuie, nu doar fite politice si manelisme. Doar ziceam, ca sa stiti diferenta.

Lângă Erion, în costum, e noul primar de Skopje, Petre Şilegov. Uimitor pentru cine ştie tensiunile politice din Macedonia, s-a ales primar deşi e minoritar albanez. Dar staţi, numele sună într-un fel, nu? Ca ascendenţă e şi vlah, adică aromân, anume din neamul fîrşerot.

După ei a vorbit şi primarul din Prishtina (Kosovo). Funny şi perfect articulat în engleză, o prezentare chiar interesantă despre corupţie şi clientelism în Kosovo, cu observaţii relevante şi fără eufemisme, vorbeşte ca un occidental instruit.  Totul se desfăşoară în sala de conferinţe Dora d’Istria – adică principesa Elena Ghica, născută la Bucureşti în 1828 din familie româno-albaneză, paleo-feministă, europeană şi literată, care îşi luase acest nom de plume.

Si cea din titlu, la party din nou cu Erion, primarul Tiranei (care o rupe niţel pe româneşte, în trecut a stat vreo jumate de an în Timişoara, consultant), staff local si desigur colega Elena Calistru de la Funky.

O mostră din vechii Balcani, unde lucrurile erau amestecate, poliglote, cu identitati multiple. Avem primari in Skopje, Tirana si cine mai stie pe unde, care admira Romania si o iau ca model, iar noi in loc sa fim deschisi, generosi si sa construim pe acest soft power, stam cu nasul in buric, guvernati de analfabeti si ne distrugem tara.

1 comments

Lasă un răspuns

*