Profilul votantului la alegerile din decembrie 2016

De ce e bine să nu creadă omul tot ce aude la TV şi să verifice totul de 10 ori? Iată de ce: cică s-ar fi egalizat profilul votantului dreapta-stânga, ar fi făcut PSD mare progres pe segmentul tânăr şi educat, etc. Pe naiba, de unde au scos TV-urile chestia asta, nu se stie. (calcule de Ionut Dumitrescu pe datele din sursele indicate)

1

5

3

13 comments

la Digi24 explica sociologul Dan Jurcan ca PSD-ul i-a surprins pe toti cu numarul mare de alegatori cu studii superioare.O alta petarda desigur.

E greu sa compari cu alegerie din 2012 pt ca atunci a fost alianta USL formata din PSD+PNL. Nu se stie prea exact cine pt tine a votat. Eventual comparat cu 2008.

N-am idee cât de mare o fi fost numărul votantilor PSD cu studii superioare, dar să nu uităm că „staful” plagiatorilor se cam află în tabăra aia (evident nu doar acolo, dar …). Doar tabăra lui „copy-paste” nu era să susțină USR-ul !

interesanta manipulare ,,, ati prezentat PSD deoparte si PNL-USR la un loc … aha, daca am pune si PSD-ALDE la un loc, ca PNL-USR, sau mai mult PSD-ALDE-UDMR, altfel sta situatia … sa nu uitam ca USR nu prea are de-a face cu PNL-PDL .. am vazut si eu, cu ochii mei, statisticile CURS – AVANGARDE si altfel statea situatia …

Ok amice, hai s-o luam asa: ignora segmentele albastre, uita-te doar la rosu (PSD) si compara cu totalul de 100% pe categorii. Cum ti se pare, ca e votat cu precadere de tineri si studenti?

Ar fi interesant de facut aceleasi segmente „rosii” pentru alegerile din 2008 (ca alea din 2012 nu sunt relevante din motiv de USL). Si vei vedea la ce se refera analistii… si anume ca fata de acele alegeri, PSD a progresat tocmai la capitolele tinesi si studenti. Nu e vorba de „cu precadere” sau de „majoritatea” … ci de faptul ca de la cifre minuscule pe segmentele respective, a ajuns la cifre semnificative!
Asa ca nici vorba de manipulare … doar de reaua credinta a unora!

USR a „furat” in principal electoratul PNL. Procentual PNL a scazut cam exact la fel de mult cat a luat USR-ul, deaia lumea le pune laolalta. Oricum ai privi-o astea sunt partidele de dreapta si au acelasi electorat. La fel cum si cele de stanga au electoratul lor.

Si tu vorbesti de manipulare, cand 3 linii mai incolo vii cu sondaje comandate de Antena 3? Mai baiatule… tu chiar nu stii la ce te uiti? Tu inca crezi ca exista Mos Craciun si ca Voiculescu a ajuns la inchisoare din intamplare?

Si datele mele sunt tot de la Curs-Avangarde, scrie pe grafice, ca ei au facut exit poll, asta e.
Insa datele sunt corecte, nu le-a contestat nimeni, nu stiu ce altceva o fi vazut omul la TV

Asta le atrageam si eu atentia acum doua zile tuturor celor care-mi falfaiau prin fata acele statistici: ca profilul alegatorului nu s-a schimbat, doar dreapta a fost divizata la aceste alegeri (ca electorat). Am primit cele mai tampite explicatii ca gresesc, cum ca USR nu s-a declarat nici de stanga nici de dreapta, ca vezi doamne, s-au mutat procente de la PNL la PSD (cum au determinat asta, imi scapa) si asta ar invalida orice analizade genul asta, etc. O sa-i trimit catre aceasta pagina, cu permisiunea ta, desigur :).

Mai are rost să mai vorbim în Ro de candidaţi cu studii superioare? Diploma nu garantează un discernământ mai evoluat faţă de cei cu studii medii.

Lasă un răspuns

*