Salariul net şi costul total al unui angajat

După creşterea salariului minim la 1450 lei, costul total al unui astfel de angajat va fi de fapt 1783 lei, adică 395 euro la curs actual. Asta e minimul pe care trebuie să-l scoată lunar un patron din buzunar ca să angajeze un om cu forme legale în România. Iar angajatului îi rămân în mână 1065 lei, adică sub 60% din sumă.

Nu ştiu dacă ăştia 400 euro / lună reprezintă mult sau puţin, dar sunt absolut siderat de modul obscur şi încâlcit de calcul al salariului brut, care include impozitul şi contribuţiile sociale “ale angajatului”, dar nu şi pe cele “ale angajatorului”, ca şi când nu tot firma le-ar plăti pe ambele, prin reţinere la sursă.

Pentru un salariu măricel la standarde locale, de “6000 lei brut”, costul total pentru angajator este 7371 lei, adica 1600 euro, iar omului îi rămân în mână 4208 lei, adică 57% din total. Procentul scade cand leafa creşte deoarece există un element de progresivitate a impozitului pe venit, din cauza sumelor deduse din baza de impozitare.

Cu fracţiile astea lucrează un angajator (onest) când îşi face calculele pe anul care vine, deci lăsaţi-o baltă cu abureala de “salariu brut”, angajaţii trebuie să înceapă şi ei să aibă o idee despre cât percepe statul ca bir pe munca lor.

17 comments

Spuneți-le-o zilnic, poate le intră în cap ! Cea mai oropsită tagmă din România este cea a oameilor care pun umărul să producă ceva palpabil în țara asta.

Lucrează cineva la angajatorii privați 168h/luna? Se lucrează foarte multe ore peste norma legală. Diferența dintre 168h/luna si orele reale pe care le lucrează salariați intră în buzunarul angajatorul. La firmele de pază se lucrează 240h/luna pentru salariu minim pe economie, salariu care ar trebui sa-l primească pentru 168h. Diferența dintre 240h si 168h adică 72h intră în buzunarul angajatorului. 72h x 8,6 lei/h =619 lei per agent paza.

Gresit. Nu intra in buzunarul angajatorului ci in al firmei care imparte acesti bani intre dividentele patronului si impozitele statului

Eu nu te pun sa lucrezi paznic…atât ești TU in stare sa faci cu pregătirea pe care o ai…faptul ca nu ai altceva de lucru unde ești nu tine..te poti muta ..atâta timp cât nu implica alte probleme de sanatate sau familiale..Arad ,Timișoara ,Cluj ,București … lucrezi multe ore si nu ești plătit? Fa reclamație la itm.sau pleacă ..

Misto. L-ai pus la punct. Nu cu ceva coerent, consistent. Dar cu gramatica, care nu e nici pe departe de ‘semi analfabet’. Dar tu, o judecatorule suprem, oi fi gasit o tasta apasata gresit pe mobil si faci pe tine de supra utilizarea corecta a gramaticii. Cine e mai catolic decat papa?

Intr-o economie sanatoasa, angajatorul trebuie sa negocieze un salar brut care il ofera angajatului, iar acesta va trebui sa isi plateasca singur taxele la stat. In aceasta forma angajatul va intelege cat trebuie sa plateasca si atunci isi va cere drepturile in aceasta tara.

Doar asa va disparea spaguta care o dai la medici, la diferite ghisee, etc. Dupa ce suma platesti lunar iti promit eu ca nu vei da spaga ! 🙂

Corect! Ati pus punctul pe i.Este foarte greu sa fii angajator.Si guvernul mareste salariile la bugetari si pensionari.Pe spinarea noastra.

Asa este angajatorii platesc mult pentru un angajat cu forme legale, dar ce nu spun majoritatea este ca indiferent de cat de mici ar fi taxele catre stat sau cat de mare ar fi profitul firmei acestia tot cu salariul minim ar plati pe cat posibil. Prea putini isi respecta angajatii.. cei cu care isi fac treaba . De ce ? simplu .. e somaj si daca nu ti convine e coada la usa…Binenteles ca nu generalizez dar foarte muti asa gandesc si desi sunt de acord cu subectul articolului nu pot respecta genul acesta de intreprinzatori.

la cat munceste Fane,ar trebuii sa ia salariu de director,ca el le stie pe toate(toti agentii sunt mai ceva ca SRI-ul)

Draga ”adrian” Fane dupa 12 ore de munca isi poate cumpara un meniu la KFC, daca asemenea salarii tii se par in regula ar trebuii sa fii pus la zid alaturi de toti asa zisii patronasi si politicieni !!! Tradator de patrie ce esti !!!

Lasă un răspuns

*