Shows caritabile si misiunea publica a TVR

La noi da ochii peste cap si manelizeaza niste arii Angela Gheorghiu, asistata de Andreea Marin cu dictia ei ca pentru copii cu sindrom ADHD, apoi se canta Imnul de Stat si elita tarii, stransa la Ateneu, cade pe spate.
La ei: primarul Londrei si o profesoara de Cambdridge, ambii istorici redutabili, tin o polemica publica pe tema Grecia vs Roma antica. 2200 bilete vandute cu 50 lire bucata, comentarii ample in presa, argumente infierbantate, citate din clasici, etc. Vezi aici relatarea.
Cam asta e diferenta in calitatea celebritatii. Cum era aia: tunzi iarba 500 de ani si obtii gazon englezesc, e foarte simplu.
Si ultima carte a prof Beard, best seller, o noua istorie a Romei, ultra-citibila, desi erudita. Mesaj principal: imperiul a triumfat nu pentru ca a fost mai inventiv sau a avut arme mai bune decat vecinii; ci pentru ca a inventat universalismul si cosmopolitismul. Cei cuceriti erau transformati in cetateni, astfel incat la apogeu majoritatea cetatenilor romani erau altceva decat etnici latini. Si imperiul s-a prabusit cand asimilarea s-a oprit.
Vreau si eu talkshows la TV in care sa se contrazica lumea pe subiecte din astea. Dar daca se poate, fara Hader, Hoandra sau Lavinia.

Am si niste idei de subiecte pentru dezbateri structurate (unul pro, unul contra) care s-ar juca cu casa inchisa si ar merge si de un TV live. De exemplu:

– Este Coranul mai violent decat Biblia?
– Sa primim sau nu refugiati in UE?
– Otomanii: au jucat un rol pozitiv sau negativ in Tarile Romane?
– Rusii: au jucat un rol pozitiv sau negativ in Tarile Romane?
– E bine sau rau ca a disparut industria lui Ceausescu?
– A fost Romania „granarul Europei”?
– Cine a influentat formarea limbii romane moderne, franceza sau italiana?
– E bine sau nu sa scoatem Slavici din manuale si sa bagam Shakespeare?
– Exista feluri de mancare pur romanesti sau toate sunt luate (cu tot cu nume) de la vecini?

Cred ca ar bate in audienta actuale emisiuni. Sau ar putea fi incluse in mandatul TVR de misiune publica, desupra unor lesinaturi existente, daca tot vrea bani din taxa ca BBC.
Desigur, mai depinde si de cine participa, cine modereaza, cat de bine sunt pregatite, cat de dinamic filmate, etc.

Lasă un răspuns

*