Cum finanţează cetăţeanul moldovean Transnistria printr-un offshore

Energia în Moldova, pe scurt: o firma offshore intermediar, Energokapital, rulând probabil cu profit 75% şi peste, ia banii de la moldoveni ca sa le aducă curent electric din Transnistria, de la centrala Cuciurgan, cu proprietari ruşi. Evident, nu se ştie al cui este Energokapital, deţinută de alte offshoruri, între care Ornamental Art Ltd, înscrisă în Hong Kong. Foarte probabil, gazul luat de la Gazprom nu e plătit şi se adaugă la datoria Moldovei, dar banii pe curent sunt încasaţi de la consumatorul moldovean şi scoşi din ţară. Un aranjament cu adevărat ornamental şi artistic – de-a dreptul ikebana am putea zice – care bate la fund baieţii deştepţi din energia românească.

Sunt trei teorii pe masă despre Energokapital:

(1) teoria egoistă: că aparţine, prin intermediari, lui Evgheni Sevciuk, preşedintele Transnistriei, în nume personal, iar acesta virează o cotă parte din beneficii către unul sau mai mulţi lideri politici de la Chişinău pentru ca suveica să continue;

(2) teoria generoasă: că e un vehicul financiar pentru finanţarea deficitului bugetar al statului transnistrean, pe spinarea consumatorului moldovean;

(3) o combinaţie între (1) şi (2)

Timiditatea guvernanţilor de la Chişinău în a aborda subiectul şi ezitările în a lua două măsuri necesare – una rapidă şi simplă: interdicţia legală ca firme de stat moldoveneşti cum este Energocom (cumpărătorul de curent) să mai afaceri prin offshoruri ca Energokapital; alta mai complicată şi pe termen mediu: interconectarea energetică cu Vestul, prin România – confirmă teoria (3).

Iar faptul că zilele trecute, ca urmare a protestelor de stradă din Moldova, Energokapital a acceptat o scădere a preţului la curent cu 27%, lucru prezentat drept un mare succes de premierul Filip, arată pe ce marje de profit reale, dar opace, funcţionează firma. Desigur, asta i-a adus laude din partea guvernului şi o prelungire sine die a contractului, deci nici vorbă de reforme în curând.

Excelenta anchetă a lui Michael Bird despre offshorul ornamental-artistic Energokapital se găseşte aici. Iar dacă vreţi să ştiţi mai multe despre subiect, căutaţi la Chişinău pe expertul Sergiu Tofilat, fost bancher, actualmente whistleblower.

Lasă un răspuns

*