Cu tunul catre granita UE

La Leuseni, cum treci Prutul vezi pe dreapta drumului memorialul „Victoria”, amintind de izbanda Armatei Rosii in August 1944, cand a spart frontul Chisinau-Iasi si a incercuit dusmanul faşist germano-roman. Pe monument e zugravita chiar incercuirea respectiva, cu rosu; cu verde, banuiesc ca e zona cu faşişti romani.

Deasupra, pe varful dealului cu priveliste larga asupra luncii Prutului, se afla acest tanc T34: se pare c-ar fi primul ajuns la granita cu Romania, dezrobind astfel sfantul pamant sovietic. El vegheaza in continuare cu armamentul din dotare intors catre frontiera UE, de unde apar cotropitorii venetici, dupa cum scrie in catrenul explicativ pe postament.

Memorialul, ca si cel de la Purcari de care vorbeam in postarea de mai jos, e reabilitat de Asociatia pentru drepturile slavilor „Vece”, cu bani de la regiunea Volgograd (aka Stalingrad) si compania Lukoil ot Ploiesti, si anume in 2009, cand Moldova tocmai pornea pe calea integrarii in UE, cale pe care se afla netulburata si astazi.

Luati-va 20 min si vizitati-l cand treceti pe acolo, daca tot s-a facut din banii pe care ii lasati la benzinariile Lukoil.

Lasă un răspuns

*