Mormantul lui Sari Saltik Baba din Babadag (adica Baba-dag: muntele lui Baba = tata, patriarh protector, in turca), aventurierul si sfantul dervis sufi care a colonizat Dobrogea pe la 1260, cu voie de la imparatul bizantin, intemeind comunitatea turca, prima pe aceste locuri. E venerat in multe parti din Balcani si a contribuit la dezvoltarea culturii alevi (alawi in araba), adica secta aia din care face parte si Bashar al Assad.
Nu ca am fi stiut noi toate astea cand eram tineri elevi ofiteri TR in armata RSR si ne-au dus la poligon in Babadag ca sa tragem cu tunul de pe tanc in lacul Razim, oleaca mai la sud de cetatea Enisala. Cetate facuta de genovezi in sec XII, dar asta e un alt subiect, pentru altadata. Poligonul militar exista si azi si e functional. Era in iunie 1986, imediat dupa Cernobil.
Aici la mormantul lui Sari Saltik Baba a facut pelerinaj Baiazid II si a avut un vis, inainte sa-l bata pe Stefan cel Mare si sa-i ia Cetatea Alba si Chilia. Si tot aici s-a inchinat Suleiman Magnificul (cel din serial) cu o suita de 20.000, in timpul altei campanii. Pe vremea aia Babadag era principala asezare urbana a Dobrogei, resedinta de raia.
Alaturi fantana pelerinilor (Kalaigi cisme) modernizata recent, langa geamia Ali Gazi pasa, un alt personaj celebru al Imperiului caruia, secole mai tarziu, i-a placut atat de mult locul incat a cerut sa fie ingropat aici.
Islamul sufi, cu sfinti, morminte, pelerinaje, vraji si mistica rurala, traditional in Dobrogea, e complet opus wahhabismului radical si auster la moda acum in statele arabe. Pe astia ISIS ii executa primii, chiar inaintea crestinilor. La Babadag se atarna carpe de liliecii de la mormant pentru prezicerea caii viitoare oranduite de Allah.