Bazaconiile comunismului bulgar

Am găsit spărtura în uşă şi am intrat în marea sală în formă de OZN de pe vârful Buzludja (1440m), construită de partid în 1981, la împlinirea a 90 de ani de comunism bulgăresc. Şi, mai puţin trâmbiţat la vremea aia, 1300 ani de la formarea primului stat bulgar de către Han Asparuch, învingătorul Bizanţului.

Acum sala zace în ruină în timp ce guvernul şi primăria Stara Zagora şi-o împing de la unul la altul (cam cum păţeşte şi Cazinoul din Constanţa). Adevărul că nu-i clar ce ai putea face cu asemenea bazaconie în vârf de munte, afară de selfiuri, deşi ea e la mai puţin de 10km, pe un drum de munte mic şi prost, de pasul Şipka, zonă de mare trafic şi oarecum turistică. Legenda spune că în luna iulie, la comemorarea partidului, se adună aici nostalgicii vechiului regim, cam ca în Ghencea, la căpătâiul lui Ceaşcă.

Pasul Şipka e locul istoric de traversare a Munţilor Balcani (anticul Haemus), între Bulgaria nordică (Moesia), legănul vechilor ţarate şi locul care s-a eliberat primul de turci, şi restul ţării (Tracia), cu climă mai blândă şi locuri mai frumoase, la care otomanii au renunţat mai greu. De aia aici s-au dus lupte crâncene la altitudine între ruşi şi turci în 1877 şi s-a ridicat ulterior un mare memorial de război în care se poate urca pentru panoramă. Lucru pe care puţină lume îl face cât e accesul auto închis, fiindcă îţi dai sufletul vreo 200m diferenţă de nivel pe nişte trepte atroce.

Revenind la Buzludja, a trebuit şi o bună porţie de mers pe jos pentru că, la 25*C afară, câteva curbe erau încă blocate cu zăpadă. Insă excursia merită, fie şi doar ca să aduni de pe joz bucăţele din barba lui Karl Marx în mozaic auriu, un tradiţional suvenir local, să le lipeşti ulterior pe coperta cărţii lui Piketty.

După aia puteţi coborî în partea cealaltă a muntelui, la Kazanlîk, să vedeţi culturile de trandafiri pentru parfum (oribil) şi mormântul trac, o descoperire arheologică remarcabilă. In general, e surprinzătoare (şi total necunoscută pentru români) densitatea de situri şi obiecte arheologice din Bulgaria, extrem de vechi şi importante, care arată că Balcanii au un rol de primă mână în istoria veche a Europei. Despre asta, altă dată.

Lasă un răspuns

*