Cica n-ai voie sa faci poze in metrou. Nici n-am incercat, a aparut chestia in conversatie, dar sigur o sa ma apuc, daca e pe asa. Pare una din regulile bizare careia nimeni nu-i stie rostul, mostenita de la Ceasca si perpetuata in folclorul paznicilor si gardienilor, acea categorie sociala cruciala in Romania, URSS si tarile arabe, compusa din barbati subocupati si autoimportanti ce stau cu curul pe o bordura si se uita la lume, cautand din ochi ceva cu care sa-si umple timpul. Sau de niste indicatoare rutiere ruginite ramase in picioare din ’80 , in ciuda vanturilor.
Cineva mi-a indicat HG de mai jos, in care nu mi-e clar cum se incadreaza metroul sau CFR. Ce secret de stat au astia de pazit? Daca o fi existat regula in 2002, oricum a devenit inaplicabila, dupa invazia de telefoane mobile, googlemaps si drone care pozeaza baze militare din aer. Astia au ramas cu mintea in primului razboi mondial, cand numarul de trenuri pe linie era secret strategic, protejat de inamic?
Plus, ca sa fie hazul total, observati in text ca e interzis nu doar sa pozezi, ci si eventual sa le pictezi („arta plastica”) Uite asa ne ferim noi de teroristii cu sevalet care ar vrea sa intre in metrou.
Si sa nu confundam, nu vorbesc aici de chestiunea moderna a protectiei vietii private, ci la interdictia generala de a poza in spatii publice ca peronul de metrou sau gara, chiar daca fotografiezi doar zidul si cladirile. Paranoia?
HG585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România. Art. 183. – (1) Este interzisă fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrări de arte plastice pe teritoriul României, în obiective, zone sau locuri de importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor secrete de stat, fără autorizaţie specială eliberată de către ORNISS, care va ţine evidenţa acestora, conform anexei nr. 23.
Art. 188. – Obiectivele, zonele şi locurile în care fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrări de arte plastice se efectuează numai cu autorizare vor fi marcate cu indicatoare de interdicţie în acest sens, care vor fi instalate prin grija instituţiilor cărora le aparţin, cu avizul de specialitate al organelor administraţiei publice locale.